Informator o strukturze Uczelni

Rozwiń
Start > Organizacja uczelni  > Podstawowe jednostki strukturalne  > Wydział Farmaceutyczny  > Katedra i Zakład Bromatologii

Katedra i Zakład Bromatologii

Wydział Farmaceutyczny

PROWADZONE PROJEKTY BADAWCZE

Prowadzone projekty:

  • Ocena stopnia uwalniania wybranych składników mineralnych w symulowanych warunkach układu trawiennego człowieka
  • Charakterystyka analityczna i bromatologiczna żywności, suplementów diety i innych materiałów biologicznych w aspekcie ich bezpieczeństwa zdrowotnego
  • Suplementy diety z zieloną herbatą a bezpieczeństwo konsumentów
  • Bromatologiczna ocena produktów spożywczych i żywienia człowieka w aspekcie wpływu czynników antropometrycznych na zachowanie zdrowia współczesnego człowieka
  • Ocena bromatologiczna i chemometryczna żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego na podstawie jej składu mineralnego.
  • Badanie rozmieszczenia i współzależności pomiędzy witaminami z grupy B oraz składnikami mineralnymi w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego.
  • Ocena żywności jako elementu środowiska człowieka w oparciu o badania zawartości witamin grupy B.
  • Ocena ekotoksykologiczna i chemometryczna stopnia zanieczyszczenia przez wybrane substancje nieorganiczne i metaloorganiczne ekosystemów morskich i oceanicznych.
  • Ocena sposobu żywienia oraz preferencji konsumenckich – porównanie wyników badań analitycznych z oceną teoretyczną.
Aktualizacja strony: 16.04.2024
Małgorzata Grembecka, Małgorzata Misztal-Szkudlińska, Justyna Ośko, Izabela Terefenko