Informator o strukturze Uczelni

Rozwiń
Start > Organizacja uczelni  > Podstawowe jednostki strukturalne  > Wydział Farmaceutyczny  > Katedra i Zakład Bromatologii

Katedra i Zakład Bromatologii

Wydział Farmaceutyczny

STUDENCKIE KOŁO NAUKOWE


Cele działalności SKN Bromatologia:

1. Rozwijanie i pogłębianie wiedzy oraz doświadczeń z zakresu badań związanych z żywnością, żywieniem, farmacją, wpływem zanieczyszczeń środowiska na człowieka

2. Włączanie się członków koła w badania naukowe prowadzone w ramach działalności katedry

3. Kształtowanie postawy umiejętnego wykorzystania wiedzy bromatologicznej w przyszłej praktyce zawodu farmaceuty


Opiekun koła: dr Małgorzata Misztal-Szkudlińska

kontakt: malgorzata.misztal-szkudlińska@gumed.edu.pl

Jak do nas dołączyć?
Zgłoszenia do koła przyjmowane są mailowo u opiekuna.

Proponowana tematyka badawcza na rok akademicki 2022/2023:

1. Ocena jakości i bezpieczeństwa żywności pochodzenia naturalnego, osoba koordynująca dr Małgorzata Misztal-Szkudlińska

2. Suplementy diety z witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach, osoba koordynująca dr Małgorzata Misztal-Szkudlińska

3. Mikroplastik w żywności, osoba koordynująca dr Kornelia Kadac-Czapska

4. Ocena składu pierwiastkowego wybranych warzyw korzeniowych fermentowanych, osoba koordynująca mgr Eliza Knez



Dlaczego warto do nas dołączyć:

*możliwość dalszej współpracy (udział w badaniach laboratoryjnych, konferencjach, współautorstwo publikacji naukowych, dalsza kariera naukowa)

*samorozwój

*realizacja projektów wpisujących się w trend zainteresowania zdrowym stylem życia, zdrową i bezpieczną żywnością

*zdobycie umiejętności związanych z zawodem farmaceuty

*możliwość sprawdzenia się w edukacji dzieci i młodzieży

*poznanie ciekawych ludzi, praca zespołowa, spotkania integracyjne (spotkania świąteczne)

Jeśli chcesz wiedzieć więcej zapraszamy do przejrzenia krótkiej prezentacji Prezentacja SKN 2022 (plik pdf, 4 MB). Informacje o działalności SKN poniżej oraz na stronie na FB Strona FB SKN Bromatologii



Seminarium tematyczne
Serdecznie zapraszamy na seminarium tematyczne pt. “Suplementy diety z kreatyną” organizowane przez SKN Bromatologii. W ramach spotkania dowiecie się Państwo jaka jest skuteczność i bezpieczeństwo suplementacji kreatyny, czym charakteryzują się suplementy dostępne na rynku oraz na co zwrócić uwagę przy ich ocenie.

Spotkanie odbędzie się 8.03.2023 (środa) w godz. 13:15-13:45 w formie hybrydowej (w Katedrze i Zakładzie Bromatologii na Wydziale Farmaceutycznym Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz na platformie zoom)
Zoom:
Temat: SKN Bromatologia
Czas: 8 mar 2023 01:00 PM Warszawa
Dołącz do spotkania Zoom
https://us04web.zoom.us/j/79269071080?pwd=pW5LvtS1hRwl81fljeaqbqTZIpFDuM.1
Identyfikator spotkania: 792 6907 1080
Kod dostępu: 8T2t1a

Spotkanie będzie też dobrą okazją do zapoznania się z innymi akcjami związanymi z naszym SKN:

• organizacja II Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej “Żywność i żywienie w pigułce”
• organizacja warsztatów naukowych dla uczniów szkół podstawowych i średnich
• seminaria tematyczne prowadzone przez studentów
• udział w Dniach Otwartych GUMed
• udział w Pikniku Nauki Fahrenheita
• projekty naukowe

Zapraszamy serdecznie na spotkanie.

Warsztaty dla uczniów IX Liceum Ogólnokształcącego w Gdańsku
Uczniowie IX Liceum Ogólnokształcącego w Gdańsku w dniu 10 lutego 2023 r. odbyli warsztaty popularnonaukowe w Katedrze i Zakładzie Bromatologii na Wydziale Farmaceutycznym Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Tematem zajęć było „Bezpieczeństwo i potrzeba stosowania suplementów diety”.
Warsztaty zostały poprowadzone przez pracowników Katedry dr Małgorzatę Misztal-Szkudlińską, dr Justynę Ośko oraz studentów farmacji z SKN Bromatologia: Katarzynę Nasierowską, Katarzynę Baczewską, Patrycję Rudnik oraz Natalię Breza.
Podczas seminaryjnej części warsztatów uczniowie dowiedzieli się jaka jest dokładna definicja suplementu diety, co mogą zawierać te preparaty i jak odróżnić te produkty od leku. Uczniowie mieli okazję dyskutować na temat bezpieczeństwa suplementów diety dla naszego zdrowia. Podczas pracy z tekstem naukowym oceniali, czy dostępne na polskim rynku wybrane suplementy diety spełniają wymagania dotyczące oznakowania opakowań.
W części praktycznej warsztatów uczniowie oznaczali skład mineralny wybranych suplementów diety przy wykorzystaniu metody spektrofotometrycznej i atomowej spektrometrii absorpcyjnej techniką płomieniową oraz weryfikowali prawdziwość deklaracji producenta.
Uczniom warsztaty bardzo się podobały, już zapowiedzieli się z kolejną wizytą.

II Naukowa Konferencja Wydziału Nauk o Zdrowiu z Instytutem Medycyny Morskiej i Tropikalnej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego

W dniach 23 – 25 listopada 2022 roku studenci z naszego Koła wzięli udział w II Naukowej Konferencji Wydziału Nauk o Zdrowiu z Instytutem Medycyny Morskiej i Tropikalnej Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Na konferencji zostało zaprezentowane wystąpienie ustne pt: „Wrzodziejące zapalenie jelita grubego – istota, przebieg, kierunki leczenia na podstawie studium przypadku” autorstwa Katarzyna Baczewska, Małgorzata Misztal-Szkudlińska, Małgorzata Grembecka, oraz dwa plakaty „Wpływ naparów yerba mate na potencjał antyoksydacyjny” autorstwa Katarzyna Nasierowska, Monika Drzewiecka,
Katarzyna Baczewska, Paulina Myszkowska, Dominika Paczkowska, Patrycja Rudnik, Weronika Kwiatkowska, Justyna Ośko, Małgorzata Grembecka oraz „Zanieczyszczenie żywności mikroplastikiem i jego wpływ na zdrowie człowieka” Piotr Kowalczyk, Kornelia Kadac-Czapska, Małgorzata Grembecka. Uczestnikom konferencji gratulujemy, bardzo się cieszymy, że nasze Koło Naukowe wzięło udział w kolejnej konferencji.


I Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Żywność i żywienie w pigułce”

9 kwietnia 2022 roku odbyła się I Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Żywność i żywienie w pigułce”, której organizatorem była Katedra i Zakład Bromatologii oraz nasze Studenckie Koło Naukowe. Spotkanie zostało objęte patronatem instytucjonalnym Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego oraz patronatem honorowym rektora GUMed, prof. Marcina Gruchały. Wydarzenie odbyło się on-line. Celem konferencji było podkreślenie roli żywności i żywienia w życiu człowieka oraz integracja środowiska studentów, doktorantów i młodych naukowców, którzy mieli okazję do wymiany cennych doświadczeń i owocnej dyskusji w następujących obszarach tematycznych: żywność, żywienie, suplementy diety, przetwarzanie żywności. Wydarzenie cieszyło się dużym zainteresowaniem, wzięło w nim udział około 200 osób z różnych krajowych ośrodków naukowych i badawczych. Konferencja odbyła się pod przewodnictwem dr hab. Małgorzaty Grembeckiej, W skład Komitetu Organizacyjnego poza pracownikami Katedry i Zakładu Bromatologii, wchodzili również następujący studenci zrzeszeni w naszym kole: Katarzyna Baczewska, Karolina Borkowska, Michał Chmielecki, Monika Drzewiecka, Natalia Hermann, Zuzanna Ibron, Filip Józwiak, Szymon Karpiniak, Michał Klinikowski, Antonina Korpal, Piotr Kowalczyk, Weronika Kwiatkowska, Paulina Myszkowska, Katarzyna Nasierowska, Dominika Paczkowska, Magdalena Pęda, Weronika Rajczyk, Patrycja Rudnik, Olga Rybak, Svitlana Sagatovych, Klaudia Skorupska, Katarzyna Stępkowska, Weronika Szelągowska i Fryderyk Wypij. Jedna ze studentek z naszego SKN, Katarzyna Baczewska z IV roku Farmacji, zaprezentowała również wystąpienie ustne na temat” Wybrane przykłady interakcji żywności z lekami stosowanymi w terapii nadciśnienia”.

Warsztaty edukacyjne dla szkół

4 lutego 2020 r. zorganizowaliśmy w naszej Katedrze warsztaty dla uczniów. Tym razem odwiedzili nas uczniowie z ósmej klasy Szkoły Podstawowej nr 48 w Gdańsku i z pierwszej klasy XXI Liceum Sportowego. Na warsztatach omawialiśmy dodatki do żywności, uczniowie mieli okazje przeprowadzić ich analizę za pomocą chromatografii. Wyjaśniliśmy naszym gościom na czym polega i jak jest ważna analiza sensoryczna różnych produktów. Dodatkowo uczniowie samodzielnie przeprowadziili taką analizę na przykładzie czekolady i chleba. Warsztaty podobały się do tego stopnia, że nauczyciele towarzyszący uczniom poprosili nas o zorganizowanie kolejnych spotkań.

Spotkanie świątecznie 2019
12 grudnia 2019 r. Spotkaliśmy się z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Jak widać w SKN nie tylko pracujemy, ale też potrafimy się bawić. Na spotkanie zaprosiliśmy nasze starsze koleżanki i kolegów, którzy w 2015 roku z dr Małgorzatą Misztal-Szkudlińską zakładali nasze koło. Mieliśmy okazję powspominać różne akcję zorganizowane w ubiegłych latach. Nasi odrobinę starsi koledzy podzielili się z nami również wrażeniami i przygodami młodych farmaceutów z apteki.

Rok akademicki 2019/2020

W nowym roku akademickim dołączyło do nas kilka nowych osób, z czego się bardzo cieszymy. Aktualnie jest nas w kole 23 osoby. Przed sobą mamy wiele zadań głównie akcje profilaktycznie GUMed, ale nie tylko planujemy kolejne warsztaty i lekcje edukacyjne w szkołach oraz pomoc przy organizacji XXVIII Sympozjum Bromatologicznego.


Warsztaty i lekcje dla uczniów szkół podstawowych


Czym są dodatki do żywności i w jakim celu się je stosuje? Czy powinniśmy się ich wystrzegać, czy może wręcz przeciwnie – ich obecność w produktach spożywczych jest dla nas, konsumentów, korzystna? Na te i wiele innych pytań odpowiedziały członkinie Studenckiego Koła Naukowego przy Katedrze Bromatologii Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego podczas warsztatów sensorycznych zorganizowanych dla uczniów szkół podstawowych.
Katedra i Zakład Bromatologii gościła uczniów w dniach 28 i 29 maja oraz od 4 do 10 czerwca bieżącego roku. W warsztatach wzięli udział uczniowie szkół współpracujących z Katedrą już we wcześniejszych latach, tj. ze Szkoły Podstawowej nr 52 im. Tadeusza Kościuszki, Ogólnokształcącej Szkoły Baletowej im. Janiny Jarzynówny- Sobczak oraz Zespołu Szkół Ogólnokształcących Nr 10 im. Eugeniusza Kwiatkowskiego. Po raz pierwszy zajęcia przeprowadzono dla uczniów Szkoły Podstawowej nr 16 z Gdyni oraz Szkoły Podstawowej z Pępowa. Studenci z SKN Bromatologia przeprowadzili warsztaty łącznie dla ośmiu 15 – 18 osobowych grup uczniów, z klas od pierwszej do ósmej.
Dodatkowo, w dniu 27 maja 2019 r. członkinie koła przeprowadziły lekcję dotyczącą zasad zdrowego żywienia dla uczniów z Pępowa na terenie ich szkoły. Głównym tematem warsztatów zorganizowanych w Katedrze i Zakładzie Bromatologii były substancje dodatkowe do żywności. Oprócz części teoretycznej, zajęcia zostały urozmaicone doświadczeniami w formie zabawy, w których uczniowie aktywnie uczestniczyli. Mieli oni okazję spróbować swoich sił w rozpoznawaniu aromatów oraz samodzielnie dokonać analizy sensorycznej czekolady. Członkinie koła zapoznały ich także z metodą chromatografii bibułowej, za pomocą której rozdzielane były mieszaniny barwników spożywczych. Najmłodsze dzieci mogły samodzielnie przeprowadzić doświadczenia, wykorzystując proste produkty spożywcze, które każdy może znaleźć w swojej kuchni.
Wszystkie spotkania były zrealizowane przy udziale Pań Dominiki Raczkowskiej, Katarzyny Radke, Karoliny Puchalskiej, Partycji Zieman, Magdaleny Tyszki, Alicji Adamkowskiej, Angeliki Konopko, Pauliny Okuńskiej, Agaty Jaksy, Wiktorii Szews, mgr Patrycji Bąk, mgr Joanny Brzezińskiej oraz dr Małgorzaty Misztal-Szkudlińskiej, opiekuna SKN Bromatologia.


NAUKA DLA ZDROWIA- DZIEŃ OTWARTY GUMed 2019


12 kwietnia 2019 uczestniliśmy w akcji odbywającej się na terenie CBM i Wydziału Farmaceutycznego GUMedu w Dniu Otwartym GUMedu zatytułowanym „Nauka dla Zdrowia”. Odwiedzający mogli dowiedzieć się, czym zajmuje się nasza katedra i czym
jest bromatologia. Omówione zostały zasady zdrowego żywienia oraz rola cukru i soli w naszej diecie, a także sposoby jak możemy zmniejszyć ich spożycie. Na uczestników czekała także analiza sensoryczna, w której mogli spróbować swoich sił w rozpoznawaniu zapachów.


GDAŃSKI FESTIWAL NAUKI I ZABAWY


9 marca 2019 roku otrzymaliśmy zaproszenie do wzięcia udziału w tym wydarzeniu, które odbyło się w Zespole Szkół Ogólnokształcących nr 10. Tematem przewodnim był cukier, jego szkodliwość, zawartość w produktach, które często jedzą dzieci, np. żelkach, płatkach śniadaniowych czy ketchupie. Dodatkowo przedstawiliśmy zawartość w przeliczeniu na kostki cukru, co “przemówiło” dosadniej niż zapisy na opakowaniach. Na uczestników festiwalu czekały niespodzianki, które zainteresowały szczególnie najmłodszych. Można było rozwiązać rebus, zagadkę lub ułożyć puzzle - wszystko tematycznie związane ze zdrową żywnością. Nagrodą były GUMedowskie gadżety. Dla starszych przygotowane zostały ulotki informacyjne pozwalające zgłębić wiedzę na temat cukru i soli w diecie.


ZAJĘCIA W SZKOLE


W maju 2018 odwiedziliśmy m.in Szkołę Podstawową nr 52, Szkołę Podstawową nr 65 oraz Szkołę Baletową im. Janiny Jarzynówyny-Sobczak w Gdańsku. Przeprowadziliśmy zajęcia dla uczniów klas 4-6. Warsztaty dla klas 4 dotyczyły zasad zdrowego odżywiania. Dzieciom przedstawiono piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej oraz pokaz zawartości cukru w wybranych produktach spożywczych. Rozmawiano na temat zasad zdrowego żywienia oraz szkodliwości niezdrowych przekąsek. Warsztaty dla klas 5 i 6 dotyczyły czytania etykiet produktów spożywczych. Uczniowie dowiedzieli się dlaczego warto czytać etykiety, jak to robić oraz na co zwracać uwagę przy wyborze.


Nauka dla Zdrowia – Dzień Otwarty 2018


20.04.2018 odbyła się akcja pod nazwą “Nauka dla zdrowia- dzień otwarty Gumed”. Wydarzenie było kontynuacją przedsięwzięć z poprzednich lat: Medycznych Dni Nauki, Dni otwartych GUMed i Pikniku na zdrowie. Jak co roku włączyliśmy się w organizację prozdrowotnej akcji dla mieszkańców pomorza. Goście odwiedzający naszą katedrę mieli okazję posłuchać krótkiej prezentacji na temat bromatologii oraz dowiedzieć się ciekawych informacji na temat zdrowego żywienia, roli soli i cukru w diecie, a także konsekwencjach ich nadmiaru.


Piknik na Zdrowie


10 czerwca 2017 r. odbył się XII Piknik na Zdrowie organizowany przez Gdański Uniwersytet Medyczny. Podczas pikniku udzielaliśmy porad, prezentowaliśmy informacje na temat indeksu glikemicznego oraz cukrów w produktach spożywczych.
Nie zabrakło także atrakcji! Na oddzielnym stanowisku starsze dzieci mogły sprawdzić swoją wiedzę na temat zdrowego odżywiania w krzyżówkach, quizach i zagadkach, a młodsze miło spędzić czas rysując, gdy rodzice z zaangażowaniem rozmawiali na temat diet w cukrzycy i nadciśnieniu tętniczym. Każdego malucha czekała niespodzianka w postaci losowania nagród.

Sympozjum Kół Naukowych na Wydziale Farmaceutycznym z OML i zajęcia z przedszkolakami

3 czerwca 2017 roku nasze Koło Naukowe wzięło udział w Sympozjum Kół Naukowych, przygotowaliśmy stoisko prezentujące naszą działalność zarówno naukową jaki i profilaktyczną wśród dzieci i młodzieży. Pomimo, iż sesja w pełni 19.06.2017 roku znaleźliśmy chwilę czasu, żeby przeprowadzić zajęcia dla dzieci w Przedszkolu Sióstr Elżbietanek w Gdańsku na temat zasad zdrowego żywienia

Medyczny Dzień Nauki 2017

Nasze Koło już po raz kolejny wzięło udział w Medycznym Dniu Nauki. Przygotowaliśmy prezentację pod hasłem:
“Słodzenie, solenie – potrzeba czy przyzwyczajenie?”. Na naszym stoisku odwiedzający zapoznawali się z aktualną piramidą zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, skomponowanej ze świeżych produktów, mogli dowiedzieć się czym grozi nadmiar soli w diecie i czym można ją zastąpić. Ponadto podczas pokazu prezentowaliśmy porównanie popularnych produktów spożywczych pod względem zawartości cukru, a także przygotowaliśmy zestaw ulotek w tematyce naszej prezentacji.


Warsztaty w Szkole Podstawowej nr 52 w Gdański


W maju członkowie naszego Koła poprowadzili warsztaty dotyczące zdrowego odżywiania dla uczniów klas czwartych, piątych i szóstych Szkoły Podstawowej nr 52 przy ulicy Kościuszki w Gdańsku. Głównym celem warsztatów było uświadomienie uczniom wpływu odżywiania na zachowanie dobrego zdrowia teraz i w przyszłości, omówienie ryzyka wystąpienia chorób cywilizacyjnych m.in. otyłości, nadciśnienia czy cukrzycy. Studenci zapoznali uczniów z zasadami zdrowego żywienia, przedstawili piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, omówili grupy produktów znajdujących się na poszczególnych jej poziomach oraz ich wpływ na organizm. Młodzież była zachęcana do aktywności fizycznej i dostarczania niezbędnych składników odżywczych poprzez zdrową, zbilansowaną dietę. W prezentacji pt. „Czy wiesz, że jesteś tym, co jesz, czyli, co znajduje się w popularnych przekąskach” studenci przybliżyli temat dodatków do żywności, ich oznaczeń oraz zaprezentowali skład przekąsek takich jak chipsy, żelki, batony czy napoje typu cola. Członkowie SKN Bromatologia zwracali uwagę uczniów na wysoką zawartość soli, cukru i substancji dodatkowych w różnych popularnych produktach spożywczych, a także na ich wysoką wartość kaloryczną. Na koniec warsztatów uczniowie otrzymali od studentów materiały promujące zasady zdrowego żywienia, a także przepisy na zdrowe zamienniki tradycyjnych przekąsek.


Festiwal Nauki i Zabaw


22. kwietnia 2017 r. wzięliśmy udział w Festiwalu Nauki i Zabaw zorganizowanym przez Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 10 w Gdańsku – Brzeźnie na rzecz Pomorskiego Hospicjum dla Dzieci. Na naszym stoisku zaprezentowaliśmy zasady zdrowego odżywiania i promowaliśmy zdrowy styl życia. Dla najmłodszych zorganizowaliśmy zabawy i konkursy z nagrodami. Wiosna w pełni sprzyja różnym akcjom profilaktycznym i już zaczęliśmy przygotowania do kolejnych spotkań w szkołach i przedszkolach, które się do nas zgłosiły oraz do Medycznego Dnia Nauki i Pikniku na Zdrowie 2017.


Dzień Otwarty GUMed 2017


6. kwietnia 2017 gościliśmy na katedrze licealistów, którzy odwiedzili Wydział Farmaceutyczny z OML z okazji Dni Otwartych GUMed.
Nasi młodsi koledzy dowiedzieli się czym zajmuje się bromatologia oraz nasze studenckie koło. Przygotowaliśmy krótkie prezentacje, aktualną piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, pokaz zawartości cukru w produktach spożywczych oraz konkursy z nagrodami. Uczniowie mieli także możliwość nauczenia się prawidłowego pipetowania oraz przygotowywania próbek do analizy.
Wyszli bogatsi o nowe umiejętności, wiedzę oraz mamy nadzieję, zaciekawieni farmacją.


Nowy semestr

10 marca 2017 roku uroczystym spotkaniem z Panem Profesorem Szeferem rozpoczęliśmy nowy semestr. Bardzo dziękujemy Panu Profesorowi za zaproszenie i poczęstunek.











Nowy Rok
Życząc Wszystkim udanego, pełnego radości i szczęścia 2017 roku, wspominamy nasze przedświąteczne spotkanie z Panem Profesorem Piotrem Szeferem, które odbyło się 21.12.2016 r.

Przedświąteczne spotkanie w Katedrze i Zakładzie Bromatologii













KONFERENCJE

Po raz kolejny mamy przyjemność poinformować o sukcesach członków naszego koła. Nasz przewodniczący Adam Sadokierski (student V roku farmacji) przedstawił prezentację dotyczącą wyników badań pt.“Ocena stanu wiedzy wybranej grupy osób na temat wpływu diety na rozwój osteoporozy” w bloku żywienia człowieka podczas II Ogólnopolskiej Sesji Studenckich Kół Naukowych organizowanej przez Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie. Konferencja odbywała się w dniach 25-26 listopada 2016 r. Wystąpiło na niej ponad 66 kół naukowych, które zaprezentowały 93 prace. Gratulujemy Adamowi, dziękujemy za reprezentowanie naszego koła oraz życzymy dalszych sukcesów naukowych.


Zapraszamy na kolejne spotkanie koła

Spotkanie odbędzie się już w najbliższą środę (9.11.2016 r.), w Katedrze i Zakładzie Bromatologii, o godzinie 13:15. Zajmiemy się realizacją kolejnej części naszego projektu KNOW “Ocena zawartości wapnia, fosforu i witaminy D w diecie młodych osób a ryzyko osteoporozy”. Zapraszamy wszystkich chętnych pragnących włączyć się do naszych badań.

Wystąpienie na konferencji


Marika Dudzicz podczas sesji plakatowej



Mamy ogromną przyjemność poinformować, że członkini naszego koła Marika Dudzicz (studenka VI roku farmacji) zaprezentowała swoją pracę pt.“Analiza składu mineralnego tkanki mięśniowej łyski zwyczajnej (Fulica atra) pochodzącej z ekosystemu Zalewu Wiślanego” podczas XII Konferencji “CHEMIA, GEOCHEMIA I OCHRONA ŚRODOWISKA MORSKIEGO”. Konferencja odbyła się w Instytucie Oceanologii Państwowej Akademii Nauk w Sopocie 21 października 2016 r. Gratulujemy Marice wystąpienia w tym wydarzeniu i życzymy kolejnych sukcesów naukowych.







WITAMY W NOWYM ROKU AKADEMICKIM


26. października 2016 r. odbyło się pierwsze w tym roku akademickim spotkanie SKN Bromatologia. Spotkali się na nim zarówno obecni członkowie, jak i kandydaci do wstąpienia w szeregi SKN. W przygotowanych prezentacjach przedstawiono działalność koła, plany i cele na najbliższy rok oraz możliwości jakie daje działalność w SKN. Podczas spotkania wybrano także nowego przewodniczącego – Adama Sadokierskiego, a jego zastępcą została Małgorzata Nitkiewicz. Z głową pełną pomysłów, naładowani pozytywną energią i chęcią działania zaczynamy rok akademicki 2016/17. O terminach i tematach kolejnych spotkań będziemy na bieżąco informować


Kolejna udana akcja za nami. W sobotę 11.06.2016 r. wzięliśmy udział w Pikniku na Zdrowie 2016. Zaprezentowaliśmy się pod hasłem “Racjonalna dieta – cenna broń w walce z chorobami”. Dla odwiedzających mieliśmy przygotowany pokaz produktów o niskim indeksie glikemicznym, ulotki na temat diety jaką należy stosować przy cukrzycy i nadciśnieniu tętniczym. Promowaliśmy zasady zdrowego odżywiania i aktywność fizyczną. Nie zapomnieliśmy również o najmłodszych, dla których zorganizowaliśmy liczne quizy, zagadki, kolorowanki i konkursy z nagrodami. Nasze stoisko cieszyło się dużą popularnością.

Piknik na Zdrowie 2016

Piknik na Zdrowie 2016 kącik dla dzieci

Piknik na Zdrowie 2016














W najbliższy piątek (03.05.2016 r.) zostaliśmy zaproszeni do wzięcia udziału w Festynie Profilaktycznym organizowanym przez Gimnazjum nr 11 w Gdańsku – Stogach. Festyn jest częścią programu realizowanego przez tę szkołę “Alternatywy 4 na Kłosowej 3”. Tegoroczna edycja przebiega pod hasłem “Żyj zdrowo, kolorowo, bezpiecznie”, a głównym jej aspektem jest promowanie zdrowej żywności i zasad prawidłowego żywienia. Już wkrótce przedstawimy relację z tej akcji.


20.05.2016 r. wzięliśmy również udział w Medycznym Dniu Nauki, zaprezentowaliśmy się pod hasłem “Czy na pewno wiesz co jesz?”. więcej szczegółów i zdjęć na naszej stronie na Facebook SKN Bromatologii .


Członkowie SKN przedstawili 17.05.2016 r. uczniom Zespołu Kształcenia i Wychowania w Bielkówku prezentację pt. Jedz owoce i jarzyny – to najlepsze witaminy. Studenci zaprezentowali m.in. aktualną piramidę zdrowego żywienia i aktywności fizycznej, talerz zdrowego odżywiania oraz wytłumaczyli zasady zdrowego odżywiania. Poprzez konkursy i specjalnie przygotowane kolorowanki oraz naklejki zachęcali uczniów do jedzenia warzyw i owoców. Celem zajęć było uświadomienie uczniom zależności między odżywianiem, a zdrowiem i prawidłowym rozwojem organizmu.


W dniach 12-13.04. 2016 r. wzięliśmy również udział w Dniach Otwartych Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego. Członkowie naszego koła przygotowali pokazy w Katedrze i Zakładzie Bromatologii oraz byli zaangażowani w oprowadzanie odwiedzających po Wydziale Farmacji.


W poniedziałek (11.04.2016 r.) rozpoczęliśmy cykl spotkań z młodzieżą w Gimnazjum nr 2 w Gdańsku na temat “Czy wiesz, że jesteś tym co jesz?… czyli, co znajduje się w popularnych przekąskach.” Mamy nadzieję, że chociaż kilka osób przekonamy do zdrowego stylu życia, czytania etykietek na produktach spożywczych, ograniczenia nadmiaru cukru w diecie oraz rezygnacji z niezdrowych przekąsek. Nasze spotkania cieszą się dużym zainteresowaniem wśród uczniów i nauczycieli. Zostaliśmy już zaproszeni do kolejnych szkół.


W sobotę (9.04.2016 r.) wzięliśmy udział w Sympozjum Studenckich Kół Naukowych Wydziału Farmaceutycznego z OML. Przygotowaliśmy krótką prezentację o naszej działalności, tematyczne ulotki, naklejki oraz drobny poczęstunek. Mamy nadzieję, że po sobotniej akcji przybędzie nam nowych członków. Bardzo dziękujemy Organizatorom za umożliwienie nam takiej “reklamy”.


Już w najbliższy piątek (11.03.2016 r.) o godzinie 14:00 w Katedrze i Zakładzie Bromatologii swój wykład na temat “Komputerowe modelowanie biologicznie aktywnej witaminy B12” wygłosi nasz gość specjalny Pan Profesor Paweł M. Kozłowski. Zapraszamy wszystkich chętnych.


26.02.2016 r. odbył się wykład studentek IV roku Farmacji Pani Iwony Galewskiej i Agaty Garbaszewskiej na temat “ Produkty light jak nie dać się oszukać. Dziękujemy za bardzo ciekawą prezentację.


Członkowie Koła 2016

Magdalena Bola – przewodnicząca

Adam Sadokierski – wice przewodniczący


Joanna Adamczewska

Dominika Bogacka

Wiktoria Charuk

Paulina Cysewska

Marika Czacharowska

Emilia Dubas

Olga Flakowska

Iwona Galczewska

Agata Garbaszewska

Krystyna Glaubitt

Marta Grabowska

Karina Jeleniewska

Paulina Kociałkowska

Bożena Lorkowska

Katarzyna Markewycz

Marta Plath

Angelika Sońta

Patrycja Szwaczka

Ewelina Tamowska

Dominika Tatarynowicz

Maja Wojnas

Ada Woźnica

Karolina Wójcik

opiekun – dr Małgorzata Misztal-Szkudlińska


Spotkanie Koła w dniu 12.01.2016 r. jest odwołane.

Z radością informujemy, że istnieje już strona internetowa SKN Bromatologia na Facebook. Zamieszczamy na niej różne ciekawostki dotyczące głównie żywności i działalności naszego Koła. Zachęcamy do odwiedzania naszej strony i polubienia jej :) A oto link: SKN Bromatologii .

Zapraszamy na kolejne spotkanie, które odbędzie się we wtorek 12.01.2016 r. o godzinie 15:30, w Katedrze i Zakładzie Bromatologii. Temat “Produkty light jak nie dać się oszukać” przedstawią Panie Iwona Galewska i Agata Garbaszewska, studentki IV roku Farmacji.

Zapraszamy na kolejne spotkanie naszego Koła, które odbędzie się we wtorek 7.12.2015 r. o godzinie 13:30 w Katedrze i Zakładzie Bromatologii. Tym razem wykład na temat “Główne źródła niedoborów biopierwiastków i witamin w diecie wegan i wegetarian” przedstawią Pani Maja Wojnas i Pan Adam Sadokierski, studenci IV roku Farmacji. Przypominamy wszystkim członkom o konkursie na logo naszego Koła, propozycje można przesyłać do Pani Magdy Boli, Pana Adama Sadokierskiego lub do opiekuna Koła.


10. 11.2015 r. odbyło się pierwsze po wakacjach spotkanie Koła, na którym przywitaliśmy wielu nowych członków, podsumowaliśmy poprzedni rok akademicki i omówiliśmy plan działań na najbliższe miesiące. Zapraszamy wszystkich chętnych na kolejne spotkanie, które odbędzie się 24.11.2015 r., w Katedrze i Zakładzie Bromatologii o godzinie 14:00. Temat “Rola suplementów diety w żywieniu sportowców” omówią Panie Olga Flakowska, Angelika Sońta i Ewelina Tamowska studentki IV i III roku Farmacji.


Nadszedł czas na upragnione wakacje, wszystkim życzymy udanego odpoczynku. W nowym roku akademickim zapraszamy chętnych na nasze spotkania.


Piknik na Zdrowie 2015 już za nami, nasze stoisko cieszyło się dużym zainteresowaniem odwiedzających.


Aktualnie przygotowujemy się do wzięcia udziału w akcji Piknik na Zdrowie, a już wkrótce odbędzie się kolejne spotkanie całego Koła, na którym poruszymy temat związany z żywnością modyfikowaną genetycznie. Szczegóły dotyczące terminu i miejsca spotkania podamy w najbliższym czasie. Wszystkich chętnych serdecznie zapraszamy.


24.03.2015 r. odbyły się zajęcia teoretyczno – praktyczne prowadzone przez dr Małgorzatę Grembecką na temat „Wymagania konsumentów a jakość sensoryczna produktów żywnościowych”.


10.03.2015 r. odbył się wykład otwarty Prof. dr hab. Anny Lebiedzińskiej na temat „Terapia żywieniowa chorób związanych z zaburzeniami metabolicznymi”.

23.02.2015 r. odbyło się spotkanie Koła, na którym dr Alicja Kotłowska wygłosiła wykład o temacie brzmiącym „Zastosowanie metabolomiki do poszukiwania biomarkerów wskazujących na aktywność przypadkowo wykrytych guzów nadnerczy (incidentaloma)”.

Celem działalności Studenckiego Koła Naukowego przy Katedrze i Zakładzie Bromatologii jest umożliwienie studentom rozwijania się i pogłębiania wiedzy z zakresu badań związanych z żywnością, żywieniem, farmacją, wpływem zanieczyszczeń środowiska na człowieka poprzez żywność oraz bioanalityką.

Spotkania seminaryjne odbywają się raz lub dwa razy w miesiącu w salach Katedry i Zakładu Bromatologii, natomiast spotkania dotyczące badawczej działalności SKN dostosowane są indywidualnie do członków Koła.


Opiekun: dr Małgorzata Misztal-Szkudlińska

Aktualizacja strony: 16.04.2024
Małgorzata Grembecka, Małgorzata Misztal-Szkudlińska, Justyna Ośko, Izabela Terefenko