Informator o strukturze Uczelni

Rozwiń
Start > Organizacja uczelni  > Podstawowe jednostki strukturalne  > Wydział Nauk o Zdrowiu z Instytutem Medycyny Morskiej i Tropikalnej  > Katedra Żywienia Klinicznego  > Zakład Towaroznawstwa Żywności

Zakład Towaroznawstwa Żywności

Katedra Żywienia Klinicznego

KOMUNIKATY I OGŁOSZENIA

Tematy prac dyplomowych w roku akademickim 2017/2018

2017-07-07

PROPONOWANE TEMATY PRAC DYPLOMOWYCH NA ROK 2017/2018
ZAKŁAD CHEMII, EKOLOGII I TOWAROZNAWSTWA ŻYWNOŚCI
Dr inż. Magdalena Skotnicka
Tematy prac magisterskich

1. Wpływ wybranych napojów owocowych na poziom głodu
2. Wpływ właściwości fizycznych na poziom sytości zup typu krem
3. Właściwości przeciwutleniające kakao
4. Poziom głodu i sytości po spożyciu roślin strączkowych
Tematy prac licencjackich
1. Właściwości prozdrowotne sorgo
2. Rola skrobi modyfikowanych w projektowaniu żywności funkcjonalnej
3. Mechanizmy regulujące pragnienie
4. Rola β-glukanów w profilaktyce otyłości
5. Ocena rynku żywności funkcjonalnej przeznaczonej dla niemowląt
6. Wpływ glukomannanu w profilaktyce chorób cywilizacyjnych
7. Możliwości i bezpieczeństwo wykorzystania zamienników cukru i tłuszczu
8. Rooibos- substancje biologicznie aktywne i działające farmakologicznie
9. Właściwości prozdrowotne miodu manuka
Prof. Dr hab. Maria Śmiechowska
Tematy prac magisterskich (propozycje tematów badawczych w oparciu o badania laboratoryjne i badania preferencji)

1. Ocena spożycia, stanu wiedzy i znaczenia żywieniowego wybranych warzyw kwaszonych
2. Znajomość owoców egzotycznych i ich wykorzystanie w żywieniu.
3. Ocena spożycia, stanu wiedzy i znaczenia żywieniowego jabłek.
4. Ocena spożycia i znaczenia żywieniowego wybranych napojów fermentowanych.
5. Znaczenie lodów, sorbetów i deserów lodowych w żywieniu – badania empiryczne.
6. Ocena wartości energetycznej i zawartości cukrów ogółem w lodach i sorbetach.
Tematy prac licencjackich
1. Ocena stanu wiedzy i znaczenia żywieniowego warzyw kwaszonych.
2. Znaczenie dietetyczne i wykorzystanie jabłek w żywieniu.
3. Rola i znaczenie napojów fermentowanych w diecie.
4. Znaczenie lodów i sorbetów w żywieniu.
5. Produkty tradycyjne, regionalne i lokalne w diecie Polaków.
Mgr inż. Filip Kłobukowski
Temat pracy licencjackiej

1. Wartość odżywcza mleka i jego przetworów.

Aktualizacja strony: 13.09.2023
Filip Kłobukowski